Terug naar overzicht

Aangenomen na vier weken stage

Bevers werkt de rest van het jaar fulltime bij de politierechter in Middelburg, die over verkeersovertredingen oordeelt. Ze hoopt ook daarna nog te mogen blijven bij de rechtbank om naast haar studie al te kunnen werken in de justitiële sector. Dat haar carrière zo snel zou gaan, had ze nooit gedacht. ‘Zoiets verwacht je echt niet als derdejaarsstudent. Dan denk je aan meelopen en begeleid worden’, zegt ze.

Ze koos ervoor om het werk als gerechtssecretaris uit te oefenen bij de sectie strafrecht. Die sprak haar duidelijk het meest aan. Bij de politierechter moet ze zaken uitwerken en voorbereiden. ‘Ik moet de dossiers van de verdachten doorlezen en samenvattingen maken voor de rechter.’ Als griffier moet ze ook tijdens de zittingen aanwezig zijn. ‘Ik dacht dat ik het moeilijk zou vinden en met de verdachten zou inzitten. Maar dat valt mee. Je moet je niet op de persoon richten, maar op de zaak’, stelt Bevers.

De verdachten een straf opleggen mag ze uiteraard niet. Dat is aan de rechter. Maar meedenken over de strafmaat staat haar vrij. ‘Als ik met de dossiers bezig ben, bedenk ik voor mezelf welke straf passend zou zijn. Achteraf vraagt de rechter weleens wat ik ervan vond. Het is leuk om te bekijken welke straf de rechter oplegt en of mijn idee een beetje in de buurt komt.’

In Punt04, die vanaf vandaag in de bakken ligt, een interview met Muriël Bevers over haar bliksemcarrière. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?