Terug naar overzicht

‘Boete voor late tentamenuitslag werkt prima’

Twee jaar geleden ging de Tilburgse vice-decaan onderwijs Willem Buiijnk voor het eerst experimenteren met het boetesysteem. Hij liet toen weten dit te hebben ‘meegenomen’ van de Universiteit Maastricht. 'Ik werkte daar vroeger bij de economische faculteit en daar betaalden opleidingen vijfduizend gulden per overtreding als hun docenten te laat waren met nakijken. Dat werkte uitstekend, dus wil ik het hier ook introduceren.'

Wim Gijselaers, hoogleraar onderwijskunde en voormalig vice-decaan van de Maastrichtse faculteit economie, is nog altijd zeer tevreden over het systeem. Het werd midden jaren negentig ingevoerd bij zijn faculteit, na aanhoudende klachten van studenten, onder meer in de Elsevier-ranking. 'Zelf was ik ook een keer te laat met nakijken en dan is het flink schrikken. Volgens mij zijn er nu al jaren geen boetes meer uitgedeeld. Het zit in ieders systeem dat tentamens in drie weken moeten zijn nagekeken. '

Hij benadrukt dat het Maastrichtse faculteitsbestuur wel eerst met docenten overlegt waarom ze te laat zijn. 'Bij ziekte en andere verzachtende omstandigheden worden er geen boetes opgelegd, al moet een vakgroep dan wel kunnen aantonen dat er serieus naar een oplossing is gezocht.' [HC/HOP]

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?