Terug naar overzicht

Leuke collega’s belangrijk voor starters

Werkgevers die aantrekkelijk willen zijn voor pasafgestudeerden moeten veel aandacht besteden aan een goede sfeer binnen hun bedrijf. Uit de jaarlijkse monitor van arbeidsbemiddelingsbureau TalentToday, dat vierhonderd werkzoekenden heeft geënquêteerd, blijken vooral vrouwelijke hoogopgeleide starters daar ontvankelijk voor. Bijna de helft van hen noemt een onprettige sfeer als voornaamste reden om binnen een jaar op te stappen, tegen dertig procent van de geënquêteerde mannen.

De academici onder hen hechten minder aan sfeer dan de hbo'ers. Voor hen is een tegenvallende functie het belangrijkste motief om op te stappen. Slechte secundaire arbeidsvoorwaarden spelen voor beide groepen afgestudeerden nauwelijks een rol.

Wie op zoek is naar zijn eerste baan lijkt het belang van een goede werksfeer minder te onderkennen: dan zijn de functie en de doorgroeimogelijkheden het belangrijkst. Toch zegt zestien procent op zoek te zijn naar 'leuke collega's', terwijl dit in de monitor van vorig jaar maar voor acht procent gold. [HC/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?