Terug naar overzicht

Robotwinkel zit dicht bij doelgroep

De NOS, Trouw, Omroep Brabant en zelfs het Dagblad van het Noorden en Belgische media hebben erover bericht: de allereerste volledig gerobotiseerde winkel. Hij staat schuin tegenover Avans in Den Bosch. Die locatie was een bewuste keuze, zegt beheerder Vincent Schildwacht. ‘Studenten zijn meer thuis in techniek en internetshoppen. De Onderwijsboulevard is een ideale plek voor ons.’

Webshop

Op een touch-screen zoek je het product dat je wilt kopen. Je kunt met pin betalen en de robots zorgen ervoor dat het juiste product uit de muur tevoorschijn komt. ‘Omdat we een webshop zijn, hebben we scherpere prijzen dan andere winkels. Veel mensen denken dat alles wat we hebben in de vitrine staat, maar er zit nog een hele verdieping boven met nog eens zes robots’, vertelt Schildwacht. Op de site www.robopos.nl staat het complete aanbod.

Alle 1500 producten van de internetwinkel zijn aanwezig. Die kun je thuis bestellen en laten bezorgen, of zelf komen afhalen bij de winkel. Dat kan van zes uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds en zelfs 24 uur per dag met een klantenpas. Al heel wat nieuwsgierige studenten kwamen een kijkje nemen. Maar loopt de verkoop al een beetje? ‘We hebben niet te klagen, er zijn al honderden klantenpassen aangevraagd. Boeken, koptelefoons en usb-sticks lopen tot nu toe het beste’, zegt Schildwacht. Voor een Mars hoef je niet naar de overkant te lopen, die is in de kantine bij Avans gewoon even duur.

Cadeautje

Het systeem met de robots is oorspronkelijk ontwikkeld voor apotheken. Verzoeken uit de detailhandel zorgden ervoor dat er nu een winkel mee is ingericht. ‘Weinig bedrijven durven hun nek uit te steken, dus hebben we het zelf maar gedaan.’ De winkel is ingericht voor het vluchtige leven van alledag. Schildwacht: ‘We hebben veel non-food producten en ook speelgoed. Voor als je naar een verjaardag moet en nog snel een cadeautje moet kopen.’

Voor samenwerking met de studenten aan de overkant is hij wel in. Verschillende oud-studenten Management, Economie en Recht van Avans zijn werkzaam bij het moederbedrijf van de robotwinkel, Newton in Waalwijk. ‘Plek voor stagiairs hebben we daar altijd. Technische of commerciële studenten kunnen zich via de site melden’, laat Schildwacht weten. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?