Terug naar overzicht

Tientje te veel verdiend straks geen ramp meer

Studenten mogen in 2008 maximaal 12.916 euro verdienen naast hun studiebeurs en OV-jaarkaart. Dat is een harde grens. Wie er een tientje overheen gaat, moet niet alleen dat tientje terugbetalen, maar krijgt ook een vordering voor de OV-jaarkaart opgelegd. Die vordering is 78 euro per maand. Dus in totaal zou de student 946 euro moeten terugbetalen vanwege dat ene tientje.

Dat gaat veranderen, als het aan Plasterk ligt. Vanaf 1 januari 2010 hoeft de student alleen nog maar dat ene tientje terug te betalen.

 

De minister heeft ook al bedacht hoe hij de maatregel kan bekostigen. De bijverdiengrens wordt niet verlaagd, maar wel bevroren. In 2009 zal het maximale bijverdienbedrag op circa 13.200 euro uitkomen. Die grens zal dan ook voor 2010 en 2011 gelden.

 

Aangezien de inkomsten in die tijd naar verwachting omhoog gaan, zullen steeds meer studenten met de bijverdiengrens te maken krijgen. Na twee jaar zijn dat er ongeveer drieduizend extra. Overigens krijgt momenteel minder dan één procent van de studenten (6500 personen) een terugvordering. De rest blijft onder de grens. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?