Terug naar overzicht

Tilburg woedend over verhuisplannen Fontys

'Dit voelt als contractbreuk', aldus een woordvoerder van de gemeente Tilburg. 'De sporthogeschool zit hier al sinds 1963. De afgelopen tien jaar hebben we Fontys steeds betrokken in onze plannen. We geven de ruimte voor een nieuw pand. Er worden hier prachtige sportcomplexen neergezet waar ze zouden gaan huren, en dan zeggen ze ineens: we vertrekken.'

Bestuurlijke misrekening

Fontysvoorzitter Marcel Wintels is niet onder de indruk. Dat er niet of nauwelijks rekening is gehouden met het vertrek van de sporthogeschool uit Sittard en Tilburg, noemt hij een bestuurlijke misrekening. 'Als Tilburg zegt dat we tien jaar in onderhandeling zijn geweest, dan bedoelen ze wellicht dat we al tien jaar mopperen. De grond rond ons pand is verkocht aan projectontwikkelaars: zelfs de parkeerplaatsen zijn niet meer van ons. En dan komen ze een week of vijf terug ineens met de boodschap: ga een eind verderop maar bouwen.'

Dat Fontys ook Eindhoven als serieuze optie onderzocht, heeft volgens de collegevoorzitter tweeënhalf jaar geleden al in de krant gestaan. De sporthogeschool was zowel in Tilburg als Sittard aan modernisering toe, wat ongeveer veertig miljoen euro zou kosten. In Eindhoven kan het volgens Wintels voor de helft.  'En dan reken ik bijkomende huurprijs niet mee die we zouden moeten betalen voor het inderdaad hypermoderne sportcomplex in Tilburg.'

Landelijk centrum voor topsport en onderwijs

Voor de verhuizing is wel toestemming nodig van het ministerie van OCW. De gemeente Tilburg laat weten daar 'wat ijzers in het vuur te hebben', maar ook dat laat Wintels koud. 'OCW kijkt naar de doelmatigheid van zo'n operatie. En of we andere hogescholen niet in de weg zitten: met de Hogeschool Zuyd werken we samen, en voor de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen maakt het niet uit of je in Tilburg of Eindhoven zit.'

Bijkomend voordeel is dat uitgerekend deze week het ministerie van VWS Eindhoven aanwees als een van de vier landelijke centra voor topsport en onderwijs. 'Een prettig toeval', aldus Wintels, die de verhuizing in 2012 rond wil hebben. [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?