Terug naar overzicht

Virus op Avansnetwerk bijna verbannen

Meldingen van een anti-virusprogramma en de computer herstarten. Heel wat medewerkers en studenten van Avans kennen deze procedure van de laatste tijd. Er was een virus op het Avansnetwerk aan het etteren. De Diensteenheid ICT en Facilitaire Dienst (DIF) heeft vorige week herstelwerkzaamheden gedaan, maar het virus kan zo weer de kop op steken.

‘Het is begonnen met een geïnfecteerde usb-stick’, zegt Peter Dalmeijer van DIF. ‘Als het virus nog op je usb-stick of mobiele telefoon zit, heb je het zo weer opnieuw op je computer staan’, weet hij. ‘Het nestelt zich in je profiel en het besturingssysteem van de computer. Het doet daar op zich niets schadelijks, maar op een zeker moment kan je computer gebruikt worden om bijvoorbeeld spam te versturen’, legt hij uit.

Het virus heeft al voor aardig wat irritatie gezorgd bij de computergebruikers. Maar de laatste dagen verneemt Dalmeijer weinig meer van de overlast. ‘We zouden eigenlijk elke pc moeten nagaan, maar dat is geen doen. Afgelopen donderdagavond hebben we een boel bestanden opgeschoond. Alleen zou iedereen die er last van had met zijn usb-apparaat nog even langs de helpdesk moeten komen, om die na te gaan.’

Wie de virusmelding nu nog krijgt, moet dat melden bij DIF om het virus te laten verwijderen. Je usb-stick controleren kun je overigens zelf ook door deze te verkennen door op de rechtermuisknop te klikken. Bestanden met de naam autorun.exe moet je verwijderen. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?