Terug naar overzicht

Vooruitstrevend Avans wint internationale onderwijsaward

De prijs van Microsoft voor excelleren in het hoger onderwijs wordt jaarlijks uitgereikt. Vorig jaar ging deze naar de Göteborg University, nu is hij voor Avans. Volgens de computergigant is de hogeschool de beste in de categorie Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Avans krijgt hem voor de koploperpositie op het terrein van Business Management.

‘Wij leiden studenten op in het vakgebied ERP, ook wel Business Management genoemd’, vertelt docent Hans van der Hoeven. Dat gaat over het organiseren van bedrijfsprocessen. ‘Dat doen we op zo’n acht verschillende academies bijvoorbeeld bij Bedrijfseconomie en Accountancy, maar ook in de Avansbrede minor Business Management.’ De academie maakt daarbij gebruik van het bedrijfsinformatiesysteem Dynamics NAV. ‘We hebben daar een eigen onderwijspakket bij gemaakt.’

In het systeem worden alle gegevens van een bedrijf vastgelegd, van financiën en logistiek tot productie en personeel. ‘Het is state of the art. De studenten kunnen er ook draadloos mee werken in het gebouw’, zegt Van der Hoeven. Avans is de enige hogeschool in Nederland die over de nieuwste versie van het systeem beschikt. ‘We lopen voorop. Andere scholen hebben er op het moment waarschijnlijk de capaciteit of het geld niet voor.’

Boek

Van der Hoeven kreeg veel vrijheid om het systeem bij Avans te ontwikkelen. Hij heeft aan de hand daarvan een boek geschreven over Business Management en het beheersen van bedrijfsprocessen. Daarin gebruikt hij voorbeelden uit de omgeving. ‘Het systeem wordt veel gebruikt in het midden- en kleinbedrijf in de regio. We hebben twintig databases met veertig bedrijven, dat is in Nederland een van de grootste installaties. De studenten kunnen oefenen met de gegevens van achthonderd realistische bedrijven.’

De prijs bestaat uit eeuwige roem en een certificaat. In Denemarken houdt de docent twee aparte presentaties over het onderwerp. ‘Ik had er één voorbereid, maar de organisatie belde op dat ze ook een half uur hadden gereserveerd voor de presentatie van de winnaar. Nu moet ik er dus ineens nog een voorbereiden’, lacht hij. [EvG]

Er is ook in het voorjaar weer een minor Business Management (ERP), waarvan informatie te vinden is op http://minor-bm.afm-avans.nl.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?