Terug naar overzicht

Druk van ketel bij accreditaties

Het is de bedoeling dat opleidingen door de nieuwe manier van accrediteren meer aandacht aan de inhoud kunnen besteden. ‘Een accreditatie moet minder zwaar worden’, schetst Annemieke Voets van het Leer- en Innovatiecentrum van Avans.

Bij wijze van proef is er afgelopen voorjaar een instellingsaudit bij Avans gehouden door accreditatie-instelling NQA. Daarbij zijn de faciliteiten van Avans in één keer getest. Deze hoeven dan niet meer per opleiding bekeken te worden. ‘Deze audit is nu voor het tweede jaar gehouden en heeft een informele status’, zegt Voets. De proeven moeten leiden tot de nieuwe plannen die in maart gepresenteerd zullen worden.

Positief

De NQA zou dan in eerste instantie langskomen voor een instellingsaudit en daarna, als deze goed is verlopen, de opleidingen bekijken. Deze manier van werken zou per 2010 in moeten gaan. De proef afgelopen jaar bij Avans verliep goed. Voets: ‘Ze waren positief over de voorzieningen. De samenhang tussen de inrichting van Xplora en de onderwijsvisie zag er goed uit.’ Er was wel enige kritiek. ‘In het Studententevredenheidsonderzoek is nog steeds kritiek op Xplora. Dat hebben ze meegenomen.’

‘Als het goed is hebben opleidingen het op deze manier wat minder druk met de voorbereidingen. Ze kunnen dan echt focussen op opleiding’, schetst Voets de bedoeling van de nieuwe werkwijze. ‘We horen komend voorjaar wat het concreet betekent voor de voorbereidingen van de opleidingen.’ [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?