Terug naar overzicht

Gouden toekomst voor technici

Voor het vierde jaar ontvingen de zes beste propedeusestudenten van elke technische academie zo’n bedrag. Dat wordt geschonken door de Stichting Bevordering Hoger Onderwijs. Zij willen hiermee jongeren in Noord-Brabant stimuleren een technische opleiding te doen.

Want dat er een gebrek is aan technici, is overduidelijk. Zo spreekt Harrie Koopman, voorzitter van de Raad van Bestuur van Avans van een ‘gouden toekomst ondanks de kredietcrisis.’

Imagoprobleem

De voorzitter van de Stichting, dhr. Van Dijk, wijt het gebrek aan technici aan een imagoprobleem. ‘Ouders vinden dat hun kinderen een white collar job moeten nemen, zoals communicatiewetenschappen. Technisch werk wordt nog steeds geassocieerd met monteurs die vol smeer zitten. Het tegendeel is waar. De moderne technici werken met modules, het is schoon werk. Bovendien verdient het ook een stuk beter. Communicatiewetenschappen, daar is toch geen droog brood mee te verdienen.’

De vraag is of deze beurs scholieren overhaalt techniek te gaan studeren. De meerderheid van de studenten geeft voorafgaand aan de uitreiking aan pas tijdens hun opleiding gehoord te hebben van het geld.

Laatste jaar

‘Dit was het laatste jaar dat we de beurzen op deze manier uitreiken’, zegt Astrid Damen van de Dienst Marketing Communicatie en Studentzaken. ‘We zouden dit vier jaar doen en die periode is nu voorbij. De stichting gaat nu met de academies kijken hoe ze op een andere manier technische opleidingen kunnen promoten.’

De 36 studenten hebben in ieder geval hun eerste, met techniek verdiende, euro’s binnen. Ouders die rekenen op een extra cadeau met kerst, zullen echter bedrogen uitkomen. Het merendeel zet het bedrag namelijk op de bank, veelal om er een vervolgstudie mee te gaan bekostigen. [AR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?