Terug naar overzicht

Leegloop dreigt voor technische sector

In totaal gaat het om 120.000 werknemers die uitstromen door prepensionering. Dit blijkt uit onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht.

Erik Holtslag, lid van het directeurenoverleg van TechniekTalent.nu en directeur van de Stichting A+O, het opleidingsfonds van metaal- en elektrobedrijven, onderschrijft de bevindingen van het ROA-onderzoek. De technische sector kampt in zijn ogen met een ‘dubbel probleem’.

Noodmaatregelen

Holtslag zegt hierover in een persbericht: ‘Aan de ene kant staan de bedrijven onder druk door de kredietcrisis en worden daardoor voorzichtiger in het aannemen van personeel. Er komt daardoor onvoldoende jonge aanwas bij. Daarnaast hebben we te maken met een sterke vergrijzing van ons personeelsbestand. Dus bedrijven die al onder druk staan door de economische tegenwind, zien ook nog eens hun oudere en ervaren werknemers de poort uitgaan. En daarmee verdwijnt veel kennis en kunde. Dat is een desastreus scenario.’

Holstlag denkt dat ‘een palet aan noodmaatregelen noodzakelijk zal zijn’. ‘Ik ken bedrijven die als gevolg van prepensionering een kwart van hun personeel dreigen kwijt te raken. Daar schrik je wel van. Het technische bedrijfsleven is de motor van de Nederlandse economie, het gaat om meer dan 100.000 ondernemingen.’

Het ROA-onderzoek pleit voor maatregelen als het verhogen van de VUT-leeftijd, het aantrekken van buitenlandse technici en het verhogen van het rendement van het technisch beroepsonderwijs. [AR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?