Terug naar overzicht

Onderzoek naar conditie Avansstudenten

Het onderzoek wordt uitgevoerd in het kader van het vak Evidence Based Practice. ‘In de fysiotherapie wordt steeds meer gebruik gemaakt van onderzoek’, vertelt student Anne van Dam. ‘Wij doen met onze groep van zes studenten dit onderzoek en schrijven er later een artikel over.’

De studenten zijn fanatiek en testen in plaats van de minimale veertig studenten wel 75 studenten van de verschillende academies van Avans. ‘We hebben een bericht op blackboard laten zetten. Sommige docenten zijn zelfs zo enthousiast dat ze hun studenten naar ons doorsturen’, zegt student Elke Juffermans.

Fietstest

Allereerst worden de deelnemers opgemeten, gewogen en wordt hun buikomvang gemeten. ‘Zo kunnen we hun BMI berekenen’, legt Elke uit. ‘De studenten moeten vervolgens zes minuten fietsen op een hometrainer. Ze doen de zogenoemde Åstrandtest, een speciale fietstest’, vertelt Anne. ‘De deelnemers fietsen vijftig omwentelingen per minuut en zodra hun hartslag boven honderddertig is, gaan de zes minuten van start. De weerstand wordt opgevoerd tot de derde minuut. Door de hartslag te meten, kun je de conditie van de persoon berekenen.’

Voor het onderzoek is niet van belang of de studenten een goede of slechte conditie hebben, maar is vooral de relatie tussen het BMI, de buikomvang en de conditie belangrijk. ‘Als we alle testen hebben afgenomen, verwerken we de data en analyseren we de gegevens’, zegt Anne. De studenten hebben nog tot het einde van periode drie de tijd om het project af te ronden. Dan moet het wetenschappelijke artikel af zijn. [MK]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?