Terug naar overzicht

Avans in expertisecentrum voedsel en allergie

Avans doet mee met een Expertisecentrum Voeding, Afweer en Allergie (EVAA). De laatste 25 jaar is het aantal voedselallergieën verdubbeld. Fhealinc wil met het combineren van expertises het antwoord hierop vinden. In Fhealinc werken Avans Hogeschool, Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ), de Hoger Agrarische School (HAS), de Zuidelijke Land en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) en de gemeente ’s-Hertogenbosch samen.

Bij de Academie voor Technologie van Gezondheid en Milieu (ATGM) in Breda zijn studenten nu al de allergenen in kersen aan het karakteriseren. ‘Voeding kan zieken maken en gezond. Het afweersysteem ontspoort bij allergie’, legt kinderarts Esther de Vries van het Jeroen Bosch Ziekenhuis uit. ‘ZLTO levert de soorten kersen aan Avans. Die doet het onderzoek en het JBZ wil goede informatie geven aan allergiepatiënten. Vervolgens kunnen er kersensoorten gekweekt worden met minder allergenen.’

Voeding kankerpatiënten

‘Dat is niet het enige project waar Avans aan meewerkt’, zegt ATGM-directeur Cally Bruschinski. Een project met betere voeding voor kankerpatiënten zit op dit moment in de opstartfase.

Geestelijk vader van dat project is Wiebe Cnossen van farmaceut Minase. ‘Als patiënten in een betere fysieke toestand zijn, is het effect van de behandeling groter. De eetlust is vaak weg bij deze mensen en ze hebben eiwitrijk voedsel nodig, maar dat is niet zo lekker’, legt hij uit. ‘De HAS kan met Food Design lekkere maaltijden maken met veel eiwit. De patiënten moeten deze maaltijden thuis krijgen en betere begeleiding krijgen met voedseladvies. Daar zoeken we nieuwe toepassingen voor.’

Ericsson werkt ook mee aan dit onderzoek. Zij zorgt voor continue begeleiding via internet en gsm. In dit ICT-onderdeel van het project werkt het bedrijf samen met de ICT-academies van Avans. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?