Terug naar overzicht

Geen eensgezindheid associate degree

Vorige week werd een tussenevaluatie van de ad’s naar de Tweede Kamer gestuurd. De bal ligt nu bij de betrokken organisaties. Mede op basis van hun reacties volgt in maart of april een beleidsreactie.

Ondernemingskoepels positief

Ondernemingskoepels MKB-Nederland en VNO-NCW zijn eenduidig positief over de tweejarige hbo-opleidingen. ‘Het ad is een essentiële aanvulling binnen het beroepsonderwijs’, luidt het in een gezamenlijk persbericht.

VNO-NCW, dat de grote werkgevers vertegenwoordigt, was aanvankelijk sceptisch over de toegevoegde waarde van het ad. Onderwijssecretaris Chiel Renique: ‘We hadden bepaalde voorwaarden: het ad moest worden ingebouwd in een hbo-bachelor, en er moesten even hoge ingangseisen gelden. Dat is nu ook zo.’

HBO-raad is er nog niet uit

Bij de HBO-raad is er geen overeenstemming, ondanks de positieve tussenevaluatie. ‘We komen er niet uit’, zei voorzitter Doekle Terpstra begin januari. In zijn laatste discussienota verzette de raad zich al tegen het automatische recht om na de ad-opleiding door te stromen naar de bachelor. De hogeschool moet zelf kunnen bepalen hoeveel vrijstellingen worden toegekend voor de hbo-bachelor, aldus de raad.

Avans heeft momenteel zeven associate degrees: Accountancy, Marketing Management, Management in de Zorg en Chemische Technologie in Breda, Small Business en Retail Management en Financiele Dienstverlening Den Bosch  en Bouwtechnische Bedrijfskunde in Tilburg.[IB/HOP]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Associate degrees positief beoordeeld 29-1-2009

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?