Terug naar overzicht

‘Ik mis het contact met knappe serveersters’

Studenten van Avans, ROC’s en medewerkers van bedrijven kregen op het Innovation Business Event alles te horen over de laatste technische snufjes. Een gastspreker van IT-dienstverlener Atos Origin vertelde welke daarvan een goede kans zouden maken op de markt. Slechts twee van de tien innovaties zouden uiteindelijk doorbreken volgens hem. De studenten stonden echter allemaal honderd procent achter ‘hun’ innovatie.

De interactieve zuilen van café Hart van Breda staan nu eventjes in het Grand Café in Breda. De lekkere desserts en cocktails flitsen op het beeldscherm voorbij. ‘Hier is echt wel markt voor’, zegt student Juul de Louw, die deze innovatie onderzocht. ‘Je wekt de interesse van de klanten met de beeldschermen en de ondernemer hoeft niet steeds nieuwe menukaarten te laten maken.’

Bestellen via mobieltje

Erik-Jan van Dazeldonk denkt juist dat de horecahit bestellen via je eigen mobieltje gaat worden. ‘Van de zuilen weet je niet hoe lang de beeldschermen meegaan en er kan vandalisme zijn in de horeca. Je mag verwachten dat mensen hun eigen mobieltjes heel laten. Er hoeft dan ook geen hardware te worden aangeschaft’, denkt hij.

In de zaal werkt zijn systeem My Butler erg voorspoedig. Zodra de drankjes op een PDA besteld zijn, begint de bonnenprinter op de bar te draaien en kan de koffie worden rondgebracht. ‘De applicatie werkt via internet op je mobiel, je hoeft er niets voor op je gsm te installeren en de hele menukaart van het café staat op je scherm’, zegt Van Dazeldonk.

Betalen gebeurt met het systeem vooraf, volgens creditcard of de bekende online betalingen iDeal of Paypal. De presentatoren testen het uit met wat aanwezige toeschouwers. ‘Of ik het op mijn eigen toestel zou doen, weet ik niet’, zegt een van de proefkonijnen eerlijk. ‘Ik zou wel het contact met de knappe serveersters missen.’

Verbeelding

Docent Jessica Huls moet de studenten beoordelen, maar haar positiviteit verklapt alvast een goede uitkomst. ‘Ze zijn twintig weken met het project bezig geweest en het is erg goed om te zien hoe ze hun bevindingen allemaal presenteren. Ze stralen echt iets uit.’

Student Kenny Dielemans van het Zoomvliet College is onder de indruk van de demonstratie met gezichtsherkenning die hij zojuist bij een workshop heeft gezien. Hij vond het interessant om met zijn school de workshops bij Avans te bezoeken. ‘Dit is wel eens wat anders dan bij ons op school. Het spreekt tot de verbeelding.’ Of er veel mensen uit zijn klas overwegen om door te studeren, weet hij niet. ‘Maar ik denk er nu wel serieus over na. Het was een leuke middag.’ [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?