Terug naar overzicht

Medewerkers stoppen met roken via Avans

Volgens Karin Boelens, Arboadviseur van Avans hebben 94 medewerkers een laserbehandeling ondergaan om te stoppen met roken. ‘We weten niet hoeveel er van dat aantal daadwerkelijk gestopt zijn met roken’, vertelt Boelens. ‘Op de oproep om een evaluatieformulier in te vullen heeft slechts 45 personen gereageerd. Op dat moment gaven 33 personen aan gestopt te zijn.’

Succesvol

Jacqueline Milius van het International Office is één van de medewerkers die succesvol de behandeling heeft ondergaan. Ze rookte al vanaf haar vijftiende en is blij eindelijk gestopt te zijn. ‘Ik had één keer eerder geprobeerd te stoppen, maar dat mislukte. Deze keer heb ik me zonder aarzelen opgegeven en sinds 31 oktober geen sigaret meer aangeraakt.’

Het stoppen heeft volgens Milius alleen maar voordelen. ‘Ik heb nu meer tijd, ben rustiger en heb totaal geen behoefte aan een sigaret. Misschien sla ik zelfs door naar de andere kant, want ik vind het nu echt stinken. Mijn man heeft het thuis zwaar te verduren, want die rookt nog. Ik hoop dat hij binnenkort ook besluit te stoppen.’

Mislukte poging

Huub Hameleers van de Dienst Marketing, Communicatie en Studentzaken is één van de deelnemers bij wie het stoppen mislukte. ‘De omstandigheden waren er voor mij niet naar om te stoppen. Een dag later ging ik op vakantie en stond ik weer met een sigaret.’

Hameleers vindt het wel jammer dat de poging is mislukt. ‘Het was niet de juiste manier en het juiste tijdstip voor mij en psychisch moet het ook meewerken als je wilt stoppen.’ Zes jaar geleden begon Hameleers weer met roken na een stopperiode van tien jaar. ‘Ik ga zeker wel stoppen maar niet nu. Roken is gewoon vies en het maakt je zo dwangmatig.’

Of medewerkers nogmaals een kans krijgen om te stoppen met roken via een laserbehandeling is nog de vraag. ‘De pilot is nu afgelopen en we moeten eerst de resultaten evalueren en bekijken wat we in het kader van Avans Vitaal nog meer gaan doen’, aldus Boelens. [MK]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?