Terug naar overzicht

‘Megamall betekent einde middenstanders’

‘Het Tilburgse winkelcentrum is twee à drie keer te groot voor de stad en zal uiteindelijk klanten wegtrekken uit andere verzorgingsgebieden,’ zegt Koornstra, ‘Er is in Nederland al een overschot aan winkels. De komst van de megamall betekent helemaal de doodsteek voor veel middenstanders in de omliggende stadscentra.’

Koornstra haalde medio december in het toonaangevende vakblad Retailtrends al uit naar de grote winkelketens. Over zijn opiniërend artikel vertelt hij: ‘Nederland is overbewinkeld. Grote winkelketens willen in elk dorp of winkelcentrum een filiaal hebben zitten, terwijl dit in heel veel gevallen niet rendabel is. Dat maakt voor de Albert Heijn’s en de HEMA’s niet zo veel uit omdat ze dat kunnen opvangen met al hun andere filialen. Maar het gaat wel ten koste van de zelfstandige winkeliers.’

Lauw

Het verbaast de docent Retailmarketing dat de provincie Brabant zo lauw reageert. Koornstra: ‘De komst van het winkelcentrum heeft ook nadelige consequenties voor steden als Eindhoven, Breda en Den Bosch. Die verliezen hierdoor veel consumenten. En als die bestaande winkelcentra tien procent van hun klandizie kwijt zijn, kunnen de meeste winkels het niet meer bolwerken. Dan ligt in no time het hele centrum in die steden op zijn gat.’

In juni moet een referendum onder de Tilburgse bevolking mogelijk uitsluitsel bieden. Koornstra vreest het ergste: ‘De bevolking zal denk ik instemmen met het plan. De mensen vinden het mooi dat er een groot winkelcentrum komt. Maar ze beseffen niet dat ze op een gegeven moment zelfs voor dagelijkse boodschappen helemaal naar de megamall moeten.’

Onbegrijpelijk

Koornstra vindt het sowieso onbegrijpelijk dat de verantwoordelijkheid bij de bevolking wordt gelegd: ‘Het college ziet de komst van een door investeerders gefinancierd winkelcentrum wel zitten. Ze zijn alleen bang dat de gemeenteraad het voorstel zal afwijzen. Maar als de bevolking ‘ja’ zegt dan zullen er heel wat raadsleden zijn die geen ‘nee’ meer durven te zeggen. Helemaal met de verkiezingen van volgend jaar in het achterhoofd.’

Koornstra heeft zijn hoop dan ook gevestigd op de Provinciale Staten: ‘Uiteindelijk moet de Provincie Brabant toestemming geven met het wijzigen van het bestemmingsplan. En ik verwacht niet dat die zal instemmen met de komst van de Megamall. Want dan durf ik wel te stellen dat het dan afgelopen is met veel zelfstandige winkeliers in Brabant.’ [CT]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Hupperetz houdt toezicht op referendum mall 07-01-2009

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?