Terug naar overzicht

Student ontwerpt eigen dorp in Afrika

De Bredanaar heeft ambitieuze plannen. Eerder ontwierp hij een dorpscentrum in Ghana en bouwde hij dammen in Kenia. ‘Het gevoel dat ik iets wilde doen voor de wereld had ik al toen ik zes jaar oud was. Later dacht ik dat ik met mijn studie niet echt te combineren was, maar dat bleek toch wel zo te zijn’, legt Smits uit.

Op de mts werkte hij mee aan een project om waterputten en dammen te bouwen in Kenia. ‘Dat was geweldig om te doen’, vertelt Smits. ‘Toen ik ging doorstuderen heb ik even niets gedaan, maar na een paar jaar begon het te kriebelen. Ik bedacht dat ik met mijn kennis de mensen daar kon helpen en zocht in het begin contact met organisaties en legde mijn plannen voor.’

Geld op de juiste plek

Inmiddels wil Smits bij alles wat hij doet, graag zelf de touwtjes in handen hebben. ‘Ik wil niet werken met grote organisatie, maar met lokale mensen die weten wat er in de regio speelt en wat er nodig is.’ Vooral de financiën wil Smits zelf in de gaten houden. ‘Ik weet hoeveel geld er van sponsors binnen komt en dat geld gaat ook voor honderd procent naar het project. Bij grote organisaties kan je daar soms over twisten, maar bij mij komt alles op de juiste plaats terecht.’

Smits nieuwste projecten zijn een dorp in Kenia van 2.500 tot 3.000 woningen en een weeshuis. ‘De proefontwerpen zijn gemaakt, het is nu wachten op goedkeuring.’ Het aanstaande dorp in Kenia is zijn trots tot nu toe. ‘Op de plaats waar het dorp moet komen, wonen mensen nu in erbarmelijke omstandigheden. Ik heb een degelijke woning ontworpen die voor 1.200 euro door de mensen zelf gebouwd kan worden. Als de financiering rond is en het ontwerp is goedgekeurd ga ik er heen om samen met anderen de mensen daar te leren hoe ze een dergelijk huis opbouwen. Deze zomer kunnen waarschijnlijk de eerste 25 woningen gebouwd worden’, hoopt Smits.

Vervolgstudie in Delft

Volgende maand hoopt Smits te beginnen aan zijn vervolgstudie aan de Technische Universiteit Delft. Zijn afstudeeropdracht heeft hij gehaald, maar het diploma nog niet op zak. ‘Ik heb nog twee vakken van mijn propedeuse openstaan, waardoor ik het diploma nog niet krijg en dus niet aangenomen wordt bij de universiteit’, vertelt Smits. ‘Nu moet ik proberen aan te tonen dat ik voldoende kennis en competenties bezit om ook deze gaten op te vullen.’

Meer informatie over de projecten van Smits is te vinden op www.back2africa.nl [MK]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?