Terug naar overzicht

Verzuim lager onder fietsende werknemer

Het verzuim onder de fietsers is op jaarbasis gemiddeld een dag minder dan bij de niet-fietsers. Zou het aantal fietsende werknemers met 1 procent stijgen, kan dit een besparing in de verzuimkosten opleveren van 27 miljoen per jaar, berekende TNO.

Ziekteverzuim

Eerdere studies van TNO wezen uit dat sporten goed is voor de gezondheid en invloed kan hebben op het ziekteverzuim. Nog niet eerder werd onderzocht of er ook een relatie is tussen fietsen naar het werk en het ziekteverzuim. Ruim 1.200 werknemers van drie grote Nederlandse organisaties werkten mee aan het onderzoek.

Resultaten

Van de ondervraagden komt 64 procent regelmatig met de fiets naar het werk. Onder regelmatig verstaat het onderzoeksinstituut minimaal drie keer per week over een enkele reisafstand van tenminste 3 kilometer. De belangrijkste reden daarvoor is de gezondheid. Ook blijkt dat hoe vaker de werknemer de fiets pakt en hoe langer de afstand tussen het woon- en werkverkeer, hoe lager het ziekteverzuim is.

Investeren

Op basis van deze uitkomsten moet de overheid werkgevers meer stimuleren te investeren in een fietsbeleid, is het advies van TNO. Dat kan bijvoorbeeld via het toekennen van subsidies, maar ook door het opstarten van promotiecampagnes. In dat laatste geval moet er meer inzicht komen in waarom werknemers de fiets laten staan en wat ze over de streep kan trekken. [TK]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?