Terug naar overzicht

‘Iedereen kan schrijven’

De 23-jarige Meijs heeft de deeltijdopleiding tot docent Creatief Schrijven bijna afgerond. De workshop is voor haar een afstudeerproject. Ze wil de deelnemers leren hoe je met een aantal simpele trucs een tekst aantrekkelijker kunt maken voor de lezer. Eén tip wil ze alvast verklappen. ‘Niet teveel nadenken, maar doen. Laat je gedachtegang los op papier.’

Stiltegebied

De workshop is de eerste activiteit die via het Stiltegebied in Breda, onderdeel van het project Avans Vitaal, wordt gegeven. In de toekomst kunnen medewerkers aan meerdere activiteiten deelnemen die gericht zijn op mentale fitheid. Volgens Meijs is de link tussen creatief schrijven en het Stiltegebied duidelijk. ‘Schrijven is een prima manier om je eigen fantasie even los te laten op papier. Daardoor krijg je weer een helder hoofd. Dat is goed voor je geestelijke vitaliteit.’

Ontlading

Zelf gebruikt ze in haar dagelijks leven haar schrijfpassie ook om te ontspannen. Haar fulltime baan als beleidsmedewerker ICT bij GGZ Breburg Groep brengt nogal wat werkdruk met zich mee. ‘Ik ben overdag bezig met serieuze en ingewikkelde zaken. Het voelt als een ontlading als ik ’s avonds mijn gedachten op papier kan zetten.’

Workshop

De deelnemers leren tijdens acht bijeenkomsten om verschillende teksten te schrijven; van een spannend kort verhaal tot een gedicht en een dialoog. Ook zullen ze feedback geven op elkaars werk. ‘Die interactie is juist zo leuk. Daar leer je van en bovendien schept het ook een band onderling.’ Meijs heeft zelf diverse schrijfcursussen gevolgd. Daardoor kan ze naar eigen zeggen nu beter de juiste toon vinden in een tekst om de lezer te overtuigen.

Een vereist beginnersniveau is er niet. Mensen die denken dat ze geen schrijftalent hebben, zijn juist welkom. ‘Iedereen kan schrijven. Ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand iets schreef dat nergens op sloeg’.

Aanmelden voor de workshop Creatief Schrijven kan via www.avans.nl of door een e-mail te sturen naar creatiefschrijven@ziggo.nl. [TK]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?