Terug naar overzicht

Begeleider voor buitenlandse studenten

Waarom studentenbegeleiders voor buitenlandse studenten?

‘Tijdens mijn vorige studie Journalistiek heb ik een half jaar in Finland gezeten. Daar werd ik goed opgevangen door andere studenten. Dat was fijn, want je komt toch in een vreemd land, waar je niemand kent. Vorig jaar merkte ik dat er bij Fysiotherapie niet zoiets bestaat voor buitenlandse studenten die hier tijdelijk komen studeren. Ik ben met een voorstel naar mijn mentor gegaan en heb samen met een aantal andere studenten alles in gang gezet.’

Wat doen jullie voor de studenten?

‘We zoeken voordat ze hierheen komen contact met ze per e-mail en stellen ons voor als buddy. In samenwerking met het International Office zorgen we dat de studenten woonruimte hebben. We halen ze op van de trein en leggen ze uit hoe ze naar Avans moeten komen. Ook proberen we hun leven hier wat socialer te maken door ze mee op stap te nemen. Vorig jaar gingen we met z’n allen naar het Dolfinarium.’

Wat doen jullie niet voor de studenten?

‘Ze kunnen bij ons terecht voor allerlei “studentenproblemen”. Wij kunnen niets vertellen over de verwachtingen van docenten en de lesstof, omdat de meeste buitenlandse studenten voor de minor Kinderfysiotherapie komen die pas in het vierde jaar wordt gegeven. Maar we kunnen ze wel doorverwijzen naar de docenten of naar anderen.’ [MK]

Anne van Dam is ook de nieuwe columnist van Punt. Iedere drie weken verschijnt een nieuwe column van haar in de krant en op de website.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?