Terug naar overzicht

Bijleren bij borrelnootjes

Er waren gasten van het Bossche Paleis van Justitie, jeugdinrichting den Heij Acker en verschillende sociale instellingen. Lector Ben Rovers van het Expertisecentrum Veiligheid trapte de serie bijeenkomsten af in het Grand Café in Den Bosch.

Rovers vertelde hoe ingewikkeld het probleem van jeugdcriminaliteit is en toonde zich kritisch op de programma’s die jongeren uit de criminaliteit moeten houden. Dat viel niet erg goed in de zaal. ‘Ik ga zo niet met een goed gevoel naar buiten’, sprak een bezoeker hem toe in de vragenronde.

Dilemma

Rovers schetste het dilemma van het aanpakken van jeugdcriminaliteit: ‘Je bent ze aan het straffen, maar tegelijkertijd wil je ze helpen. Dat is een lastige combinatie, die niet goed werkt. Daarbij zijn de oorzaken die jongeren hebben voor hun gedrag heel complex. Ze hebben een rugzak van hier tot Tokio met vaak een combinatie van sociale problemen, drugs en persoonlijkheidsstoornissen. Het is moeilijk die kluwe uit elkaar te krijgen en erachter te komen welke stoornis welke gevolgen heeft.’

Hij leverde kritiek op tien criteria van justitie waaraan een aanpak moet voldoen. Uit de zaal vond iemand van de kinderbescherming dat de kwaliteit van de programma’s hierdoor wél beter werd. ‘Maar er is niet één inbreker, ze plegen meerdere delicten. Programma’s zijn vaak afgestemd op de doelgroep, maar niet elke dader heeft hetzelfde programma nodig’, wierp Rovers tegen.

Motiveren

Het onderzoek van de lector richt zich op het stimuleren van de motivatie van jongeren. ‘Het is verbazingwekkend hoe weinig aandacht er is voor motivatie. Als je dat niet oplost, gebeurt er niks. We willen jongeren helpen met hun probleem, maar de jongeren vinden zelf niet dat ze een probleem hebben. Laat staan dat ze geholpen willen worden.’

Social Work-studenten Harrie Duijx en Paulien van Erp waren tevreden over wat ze op de bijeenkomst geleerd hadden. ‘We hebben nieuwe inzichten en achtergronden gehoord.’ Zelfs de bezoekster die met een naar gevoel vertrok, gaf een positieve beoordeling. ‘Het is een goed initiatief. Ik wilde hiervan graag meer weten, alleen de benadering vond ik negatief. De volgende keer wil ik horen wat wél werkt.’ [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?