Terug naar overzicht

Drukke Open Avond op Avans

De Open Avond is weer druk bezocht. In Den Bosch hadden verkeersregelaars hun handen vol met de toestroom van auto’s op de Onderwijsboulevard. In Breda werden rond 19.00 uur al duizend mensen geteld, terwijl het aantal bezoekers vorig jaar op dit tijdstip 850 was.

Eigen kleur

In de Bredase Serre hangen banners: iedere academie heeft zijn eigen kleur. Studenten en medewerkers geven informatie en beantwoorden vragen. Ze wijzen bezoekers de weg naar lokalen waar workshops of lessen worden gegeven.

‘Ik ben hier in één avond meer te weten gekomen over de opleiding Bedrijfskundige Informatica dan tijdens een meeloopstage van acht weken bij Fontys’, zegt Sjoerd van den Biggelaar uit Kaatsheuvel. De mbo-scholier werd door zijn vriendin, die aan de Pabo studeert, geattendeerd op de open avond. ‘Ik heb veel met studenten gepraat van de opleiding. Daardoor heb ik een goed beeld van wat de opleiding inhoudt.’

Opvallend druk was het bij de deeltijdacademie, terwijl de wervingscampagne van Avans niet gericht was op deze doelgroep. ‘Ik heb op internet gekeken wanneer er open dagen zijn’, zegt Denise Carpentier uit Goes. Ze twijfelt nog tussen Commerciële Economie en Small Business and Retail Management. ‘Het voordeel bij Avans is dat je maar een dag in de week les hebt. In Vlissingen zijn dat er twee.’

Nieuwe opzet

‘De rondleiding begint om half zeven’, deelt promostudent Annemiek Jacobs de bezoekers in Den Bosch mee. Ze hielp de organisatie een jaar geleden ook al mee. ‘Toen had ik het drukker, mensen kwamen steeds weer bij me terug. Met de nieuwe opzet stroomt het een stuk beter door. Mensen blijven minder in de ontvangsthal hangen’, merkt ze.

Bij het kraampje van Small Business and Retail Management steekt docent Marjolein Rojo een duim op naar student Margot van Loon. Ze heeft zojuist een toekomstige student uitleg gegeven over haar studie. ‘Vorig jaar was ik hier zelf nog komen kijken. Nu ben ik eerstejaars’, zegt Van Loon. ‘Ik twijfelde tussen deze opleiding en Commerciële Economie. Dankzij de uitleg van een student, wist ik zeker dat ik voor deze studie moest gaan. Hierin zit meer het leidinggevende en die kant wil ik op.’

Speurtocht

Om 19.30 uur staat de teller in Tilburg op 260 bezoekers. In het gebouw wemelt het van de promostudenten in Avansshirts. Elke student neemt bezoekers mee op speurtocht door het gebouw. Kay Schoonus moet even bijkomen van alle indrukken. Hij weet al dat het Technische Bedrijfskunde in Tilburg wordt. ‘Na vanavond hoop ik de knoop door te hakken’, zegt Kay. Avans in Den Bosch kende hij al, daar maakte hij zijn profielwerkstuk. Maar Tilburg vindt hij leuker. ‘Het is dichter bij huis en het gebouw spreekt me meer aan.’ [TK,MK,EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?