Terug naar overzicht

Expositie in loods

De vierdejaarsstudenten Beeldende Kunst exposeren dit keer niet individueel, maar als groep. De 35 studenten die dit schooljaar afstuderen, moeten ervoor zorgen dat alle werken als synergetisch geheel worden geëxposeerd.

‘Het is best moeilijk om dat samen te doen. Meestal werk je als kunstenaar alleen’, zegt student Roos Terra. ‘Het gaat vooral om de presentatie van de werken. Maar het staat vandaag allemaal alweer totaal anders dan gisteren.’

Context

‘Mijn werk is nog niet helemaal af’, zegt Terra. Ze heeft een klein tuintje gemaakt, omgeven door stenen. ‘Het gaat om het proces van met zijn allen iets maken en je leert op een andere manier naar je stuk kijken. Ik wil bijvoorbeeld niet dat een ander werk te dicht tegen het mijne staat. Mijn werk heeft dus blijkbaar ruimte nodig. Je leert zo meer na te denken over de context en de presentatie van je werk.’

Het idee is dat de loods een eiland is. Muren zijn er niet en mogen dus ook niet worden gebruikt. Schilderwerken staan op een voet. De werken hoeven van haar niet vlekkeloos in elkaar over te lopen. ‘Het hoeft niet allemaal op elkaar aan te sluiten. Van mij mag er persoonlijk hoeft het niet allemaal evenwichtig te zijn, werken mogen best in de clinch liggen met elkaar. Maar je wilt wel dat je werk tot zijn recht komt.’

Mobiele tuin

Terra’s mobiele tuin staat pontificaal in het midden van de loods. ‘Onder een lek, zodat de plantjes water krijgen’, heeft ze slim bedacht. Ze heeft een stoel naast de tuin geplaatst. ‘Het is rustgevend als je de tuin gaat observeren. Die hoeft niet netjes gestructureerd te zijn. Daar heb ik niets mee. Het is eigenlijk een spiegel voor mijn manier van handelen.’

Ze heeft de tuin al een tijdje geleden gemaakt, achter op de parkeerplaats van de kunstacademie. ‘Ik wilde tuinieren. Toen de parkeerplaats werd vernieuwd, moest hij weg. Er zitten plantjes in uit deze wijk, Boschveld. Die gaat plat, dus daar moesten ze ook al weg. Nu overleven ze het, omdat de tuin mobiel is gemaakt.’

Een deel van de kunstwerken zal terug te zien zijn bij de eindexamenexpositie. ‘Maar we hebben nog een halfjaar ontwikkeling om het verder te ontwikkel’, besluit Terra. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?