Terug naar overzicht

Fontys erkent misbruik innovatievouchers

Hulp bij aanvragen vouchers

Ondernemersblad Sprout bracht de constructie vorige week aan het licht. Via het bedrijf Global Creative Economy (GCE) werden ondernemers geholpen met het aanvragen van innovatievouchers bij de overheid. Met de vouchers van 7.500 euro (waarvan 5.000 euro gesubsidieerd) betaalden deelnemers voor een cursus internet-ondernemen. Deze werd ingekocht bij GCE, en onder de vlag van Fontys georganiseerd.

Maar, daar zijn de innovatievouchers niet voor bedoeld. Een doodgewone cursus komt niet in aanmerking voor subsidie, het moet gaan om kennis op maat, gericht op innovatie van een specifiek product of proces binnen de onderneming.

Aandeel Fontys-kennis gering

Het Fontys bestuur geeft toe dat van innovatief maatwerk geen sprake was: ‘Het project kende een grote mate van standaardinhoud.’ Bovendien werd een te groot deel van de ingezette expertise ingekocht bij derden – onderneming GCE – en was het aandeel Fontys-kennis gering.

De hogeschool maakte donderdag bekend de verkregen subsidies voor de afgeronde trajecten (220.000 euro) terug te betalen. Voor de lopende trajecten wordt het aangevraagde subsidiegeld (665.000) niet geïnd.

De initiator van het project bij GCE, die tevens parttime docent was bij Fontys, nam donderdag ontslag. Ook legde de Fontys-directeur die eindverantwoordelijkheid voor het project droeg, zijn functie neer. [IB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?