Terug naar overzicht

Hbo-diploma is waardeloos

Hans Van Baalen, EU-lijsttrekker voor de VVD, deed zijn uitlatingen op de website van de liberale partij. Hij wil dat het kabinet haast maakt met het ontwikkelen van een Nederlands kwalificatiekader dat aansluit op het bestaande Europese kwalificatiekader.

Tot die tijd, zegt Van Baalen, zijn vooral hbo-diploma’s over de grens ‘niets waard’. ‘Het hbo-diploma wordt nergens erkend, want het past niet in het Europese kader’, zegt Van Baalen in een toelichting. Daarin delen hbo en wo-bachelors één niveau (niveau 6), tussen de masterdiploma’s (niveau 7) en de associate degrees (niveau 5) in.

Niet overdrijven

Volgens Nuffic overdrijft de VVD’er: veel Europese landen kennen, net als Nederland, systemen waarin het wetenschappelijk en professioneel onderwijs naast elkaar bestaan.

Bovendien worden Nederlandse gediplomeerden ‘in het algemeen gewaardeerd’ op populaire bestemmingen als Duitsland, Vlaanderen, Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten. In Portugal en Spanje ‘kan het lastig zijn’, geeft Nuffic toe, ‘maar daar staat men kritisch ten opzichte van alle buitenlandse opleidingen.’ [IB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?