Terug naar overzicht

Op de beurs in Duitsland

Op de studiebeurs komen veel scholieren af die volgend jaar een keuze moeten maken. Ze doen momenteel een opleiding die vergelijkbaar is met het Nederlandse vwo.

Relax

‘Nederland is een geliefd land om te studeren’, weet Regine Bechler, docent Duits van de Academie voor Marketing en Business Management en de Avans School of International Studies (ASIS) in Breda. ‘Nederland is voor hen niet heel ver weg, de hogescholen zijn praktischer ingesteld en er wordt vaak lesgegeven in kleine groepen. Duitsers vinden het ook vaak prettig dat Nederlanders wat relaxter zijn dan zijzelf.’

Het aantal Duitse studenten dat bij Avans komt studeren, loopt elk jaar op. ‘Vroeger waren er in Duitsland geen studiekosten. Nu moeten de studenten daar ook betalen. Dat is een extra stimulans voor hen om over de grens te gaan studeren’, vertelt Bechler.

Inventariseren

Avans staat dit weekend met twee promostudenten op de beurs in Keulen. Door het jaar heen worden ook studiebeurzen in andere Duitse steden aangedaan. ‘Er wordt momenteel geïnventariseerd waar we uiteindelijk de meeste studenten vandaan krijgen, zodat we in de toekomst nog gerichter kunnen werven.’

De meeste scholieren vragen vooral informatie over de opleidingen bij de Avans School of International Studies. ‘Deze opleidingen zijn in het Engels, dus populair. Maar ook voor andere opleidingen kunnen ze bij ons terecht. Ze vragen vaak informatie aan, maar de serieuze kandidaten zijn aanwezig bij een open dag. Je wilt toch eerst zien waar je terecht komt.’ Naast de opleidingen van ASIS zijn ook de studies van AKV|St. Joost populair bij onze oosterburen. [MK]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?