Terug naar overzicht

Schizofrene student mag tentamens niet thuis maken

Nog twee tentamens moet de studente maken en dan is ze klaar met haar bacheloropleiding. Maar ze wil graag dat de schriftelijke tentamens worden vervangen door een werkstuk, meldde Erasmus Magazine eerder deze maand, omdat haar gezondheid en medicijngebruik ervoor zorgt dat ze nauwelijks nog onder druk kan presteren.

De vrouw stapte achtereenvolgens naar de examencommissie, de rechter en de Raad van State, maar werd telkens in het ongelijk gesteld.

Niet geschikt om af te studeren

Tentamens toetsen niet alleen kennis, meent de universiteit, maar juist ook de vaardigheid om onder druk te presteren. Als zij die niet bezit, is ze misschien niet geschikt om af te studeren.

De studente heeft de examencommissie niet gemeld dat ze aan schizofrenie lijdt. De rechter oordeelde dat de commissie er daarom ook geen rekening mee kon houden en haar verzoek terecht had afgewezen. Maar de schizofrenie was er juist de oorzaak van dat ze er niets over had gezegd, redeneerde de studente. Daar valt geen rekening mee te houden, vindt de Raad.

Compromis

De Raad van State had tijdens de zitting voorgesteld om de studente het tentamen in delen af te laten leggen. Over dat compromis mochten de universiteit en de studente twee weken nadenken. Ze kwamen er niet uit. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?