Terug naar overzicht

‘Xplora is er ook voor Informaticastudent’

‘Eigenlijk zijn we er al jaren mee bezig om te kijken of we ICT-studenten ook een plek in Xplora kunnen geven’, zegt Linda Brouwers van Xplora. Ze wil graag een plekje voor de informaticastudenten vrij krijgen. ‘We kennen de signalen en blijven met het probleem bezig.’

Zwaardere pc’s

De Diensteenheid ICT & Facilitaire Dienst (DIF) heeft in Den Bosch en Breda computerruimtes ingericht voor informaticastudenten met speciale software. In die lokalen wordt echter ook gewoon les gegeven, waardoor de studenten daar niet altijd terecht kunnen. Het euvel is dat de informaticastudenten zwaardere pc’s nodig hebben om te kunnen programmeren.

Er is nog geen oplossing gevonden hoe die in Xplora geplaatst zouden kunnen worden. Ad Vogels, directeur van DIF legt het probleem uit: ‘Het bezwaar is dat de hardware en software anders is dan bij de computers die er nu staan. Ze zijn veel zwaarder uitgerust. Om studenten altijd op een willekeurige plek in Xplora te kunnen laten werken, zouden alle computers vervangen moeten worden en daar hangt een prijskaartje aan.’

Lab-omgeving

Daarbij kunnen de informaticastudenten best in Xplora terecht volgens Vogels. ‘Ze kunnen er werken, alleen niet alle werkzaamheden voor hun studie kunnen ze er uitvoeren. Daarom hebben ze een lab-omgeving met die speciale computers vlakbij hun academie. Als je een deel van Xplora daarvoor zou gebruiken, zouden die computers een speciaal oormerk moeten krijgen voor informaticastudenten. Dat is in strijd met het uitgangspunt dat Xplora voor alle studenten is.’

De computerlokalen voor de informaticastudenten blijken nog niet altijd even vol te zitten. ‘Als ICT-studenten die computers niet nodig hebben, moeten er ook andere studenten op kunnen werken. Anders staan ze er verloren bij’, zegt Vogels. Informaticastudenten kunnen alleen de hele ruimte reserveren, niet alleen vijf of tien computers voor je groepje. ‘Maar je kunt met meer groepjes afspreken om er tegelijk te werken. In goed overleg moet er een logische oplossing zijn’, denkt hij. [EvG]

Eerder verschenen artikel:

’Xplora is voor ons niet fijn werken’ – 4 februari 2009

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?