Terug naar overzicht

Bijscholen tegen werkloosheid

‘Liever een scholingsplicht dan een sollicitatieplicht’, zei Van Zijl vorige week tegen de NOS. ‘Er zijn straks 600.000 werklozen, en maar 100.000 vacatures. Die werklozen moeten allemaal gaan solliciteren, terwijl ze veel beter een opleiding kunnen volgen.’

Kansen op de arbeidsmarkt

Door de crisis vindt lang niet iedere werkloze meteen een nieuwe baan, aldus Van Zijl. En wie lange tijd in de WW zit, vergroot met extra scholing zijn kansen op de arbeidsmarkt. ‘De sectoren waarvoor we straks mensen zoeken, zijn vaak niet de sectoren waar werklozen vandaan komen.’

Voor de HBO-raad gaat een vervanging van de sollicitatieplicht door een scholingsplicht nog wat ver. Maar de raad vindt wel ‘dat er meer aandacht moet worden besteed aan de mogelijkheden van scholing om werklozen weer aan een baan te helpen.’ [IB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?