Terug naar overzicht

Grenzen van grafisch ontwerp onderzocht

Van der Waarde sprak vrijdag in de kapel van St. Joost in Breda zijn lectorale rede uit en ontving de bijbehorende ketting.

In aanwezigheid van andere Avanslectoren, vertegenwoordigers van het Grafisch Museum, mensen uit de kunstwereld, de Raad van Bestuur van Avans, geïnteresseerden en zijn eigen familie illustreerde Van der Waarde hoe diffuus  het vakgebied grafisch ontwerp momenteel is.

Van boekomslag tot gsmsymbolen

Ontwerpen van boekomslagen, tot verkeersborden en symbolen op een gsm, het heeft allemaal te maken met grafisch ontwerp. ‘Het lectoraat heeft onderzocht wat de grenzen van het vak zijn, maar ook wat de kern is. Wat hebben alle grafisch ontwerpers gemeen’, zei Van der Waarde.

Voor dit onderzoek heeft het lectoraat een bestand aangemaakt van alle Bredase bedrijven die zich bezighouden met grafisch ontwerp. ‘Hieruit blijkt dat 1 op de 200 inwoners van Breda grafisch ontwerper is, erg veel.’

Kernactiviteiten van grafisch ontwerp

Deze bedrijven hebben allemaal een vragenlijst ontvangen over het werk dat zij precies doen. Twaalf bedrijven zijn uitgebreid geïnterviewd door het lectoraat. De resultaten van dit onderzoek, leiden tot een overzicht van de kernactiviteiten van grafisch ontwerp. Hieronder vallen typografie, ontwerpen huisstijl en nog veel meer dingen.

Drie basisvragen

Uit het onderzoek van Visuele Retorica kunnen drie basisvragen worden gedestilleerd die elke grafisch ontwerper zich stelt: Wat willen opdrachtgevers en lezers met de informatie bereiken? Welke visuele strategie is het meest geschikt? Hoe kunnen visuele elementen gemaakt, gekozen en gecombineerd worden? Deze vragen vormen de kern, hoe verscheidend de activiteiten van grafisch ontwerpers ook zijn.

Een samenvatting van de lezing is hier te vinden. [AR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?