Terug naar overzicht

Onder indruk van de Big Apple

Vanwaar New York?

‘We hadden de groep drie keuzes voorgelegd: Japan, Dubai en New York. De klas koos voor Japan, maar dat bleek financieel niet haalbaar. Het was bovendien heel moeilijk om in Japan excursies te regelen. Daarom hebben we uiteindelijk voor New York gekozen, de tweede keus van de groep.’

Wat maakt New York civieltechnisch zo bijzonder?

‘In New York is de bodem heel anders samengesteld dan in Nederland. Daar hebben ze diep in de grond veel bedrock zitten. Na vijftien meter van zand en klei krijg je harde rots. Dat heeft voor- en nadelen. De grote wolkenkrabbers kunnen ze hierdoor goed in de grond funderen. Maar wil je een tunnel aanleggen en dan zul je aan de gang moeten met dynamiet en sloophamers. Hierdoor krijg je technieken te zien die in Nederland niet worden toegepast.’

Wat hebben jullie allemaal bezocht?

‘De eerste dag zijn we naar het voormalige World Trade Centre geweest waar ze nu de Freedom Towers aan het bouwen zijn. Daar kregen we eerst een excursie over de bouwput en gaf een brandweerman een audiotour. Met oordopjes in werden we rondgeleid en kregen we verhalen te horen van mensen die op 11 september in het WTC werkten. Dat was heel indrukwekkend.

Verder zijn we op bezoek geweest bij een waterzuiveringsinstallatie die in de toekomst heel New York van schoon drinkwater moet voorzien, hebben we uitleg gekregen over de stalen constructie van het moderne honkbalstadion van de New York Yankees en zijn langs geweest bij een nieuwe metrotunnel.’

Wat heeft de meeste indruk gemaakt?

‘Wat ik ook van de andere studenten hoorde, was iedereen het meest onder de indruk van de waterzuiveringsinstallatie. Dat komt vooral door de grootheid van het project. De installatie is immens, heeft een oppervlakte van 40.000 m2 en kost 3,1 miljard dollar. Dat was heel indrukwekkend om te zien.’

Wat hebben jullie buiten de excursies nog beleefd?

‘Het was tijdens onze reis toevallig ook St. Patricks Day, het Ierse volksfeest. We hebben onder andere de parade bezocht. Dat is meteen de grootste van de hele wereld. ’s Avonds zijn we een Ierse Pub ingedoken. Een flesje Heineken kostte daar zeven dollar! Maar we zijn daar toch goed aan het werk geweest, haha. En dus een stuk armer teruggekomen.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?