Terug naar overzicht

Onderzoek naar explosief potje

Een oplettende docent zag gisteren rond half vijf meteen dat er iets niet goed was met het potje picrinezuur dat hij uit het depot wilde halen. Het was niet meer vloeibaar, maar gekristalliseerd en dat kan explosiegevaar opleveren. Het zou overigens pas explosief worden als er onvoorzichtig mee omgegaan zou worden. ‘Het potje had er anders nog wel tien jaar kunnen staan’, aldus adjunct-directeur Corné Verhees.

Onschadelijk

Meteen werden hulpdiensten zoals de brandweer gewaarschuwd en vervolgens de Explosieve Opruimingsdienst. Het pand aan de Lovensdijkstraat werd ontruimd en de stof is diezelfde avond nog vervoerd naar een plek waar die onschadelijk kon worden gemaakt.

Volgens Verhees was de rust vanochtend weer teruggekeerd op de academie. Hij had gisteravond nog alle medewerkers een mail gestuurd met uitleg. Nu begint het onderzoek naar hoe het kon gebeuren dat een dergelijke explosieve stof in het depot stond.

De academie voerde dit jaar een volledig gedigitaliseerd chemicaliënbestand in, waar de Explosieve Opruimingsdienst gisteren veel plezier van had. ‘Met een paar klikken kon naar voren worden gehaald wat er allemaal in het depot stond’, aldus Verhees.

Signalering

Het systeem kon echter niet voorkomen dat het ‘droge’ picrinezuur op de school aanwezig was. ‘Of er in dit systeem een bepaalde signalering moet worden ingebouwd, gaan we nu onderzoeken’, aldus Verhees. [PM]

Eerder verschenen artikel: Groot alarm op Avans.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?