Terug naar overzicht

Plasterk: leen bewust

De brief is gisteren door de IB-groep per e-mail verspreid onder studenten. In de brief zegt de minister het belangrijk te vinden dat studenten zich er bewust van zijn welk bedrag ze lenen. En tegen welke voorwaarden ze dat doen, zo meldt nrc.next.

Vorige bewindspersonen op het ministerie van Onderwijs, zoals staatssecretaris Mark Rutte (VVD) in 2006, stimuleerden studenten juist om te lenen.

Boerenverstand

Een woordvoerder van het ministerie zegt in nrc.next dat er geen sprake is van nieuw beleid. ‘De brief van de minister is gewoon een reminder. We hebben altijd gezegd dat studenten hun boerenverstand moeten blijven gebruiken als ze geld lenen.’  

Lisa Westerveld, voorzitter van de Landelijke Studentvakbond LSVB spreekt dat in dezelfde krant tegen. ‘Het ministerie sprak altijd alleen over de voordelen van een lening bij de IB-Groep.’ Ze denkt ook te weten waarom. ‘Het ministerie gebruikt de mogelijkheid tot lenen altijd als excuus om de collegegelden te kunnen verhogen.’ [AR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?