Terug naar overzicht

Stage lopen Down Under

Waarom Down Under?

‘Ik ben niet heel erg gehecht aan Nederland en zit liever in het buitenland. Ik was eerder op vakantie geweest naar Australië. Het leek me leuk om het land anders te leren kennen door er te gaan werken. Maar uiteindelijk kwam ik in Nieuw-Zeeland terecht. Geen probleem. Ik wilde vooral ervaren hoe het is om in het buitenland te zitten.’Hoe heb je dit voor elkaar gekregen?

Hoe heb je dit voor elkaar gekregen?

‘Het is bijna niet in je eentje te regelen. Je kunt de mensen alleen benaderen via e-mail of telefoon en dan is het een stuk moeilijker om dingen duidelijk uit te leggen. Ze zijn in Australië namelijk niet bekend met het fenomeen stage. Ik heb me daarom ingeschreven bij een stagebureau in Australië. Maar twee maanden voordat ik zou gaan vertrekken hadden ze nog steeds niks gevonden. Via, via kwam ik uiteindelijk terecht bij Student Down Under in Nieuw-Zeeland, een stagebureau dat net was opgezet door twee Nederlandse jongens. Al vrij snel kreeg ik een telefoontje dat ze iets gevonden hadden.’

Waar kwam je terecht?

‘Ik woonde de eerste maanden op de campus van de universiteit en heb later een appartement gehuurd in het centrum van Auckland. Ondertussen liep ik stage bij het Auckland Museum. Daar moest ik de verschillende beveiligingssystemen bekijken en verbeteren. Maar het grootste gedeelte van de tijd liep ik als beveiliger in het museum of zat ik in de controlekamer. In de tijd dat ik er zat ging er weleens een alarmpje af en er waren mensen die over de barricades sprongen. Maar echt spannende dingen zijn er niet gebeurd.’

Wat is het grootste verschil met Nederland?

‘De mensen zijn veel gemoedelijker en leven een stuk relaxter. In Nederland gaat alles toch heel gehaast. In Nieuw-Zeeland doen ze verder veel moeite om de Maori-cultuur te behouden. Sommige Nieuw-Zeelanders spreken een beetje Maori, plaatsnamen zijn vertaald en kinderen op de basisschool leren de taal. De cultuur wordt heel erg in stand gehouden. Zoiets kennen we in Nederland niet, terwijl het toch allebei Westerse landen zijn.’

Zou je dit andere studenten aanraden?

‘Zeker. Ik heb heel goede ervaringen overgehouden aan mijn tijd in Nieuw-Zeeland en aan het stagebureau. Ze zochten regelmatig contact en regelden leuke activiteiten met andere studenten. Ik heb verder veel kunnen rondreizen. Nieuw-Zeeland is werkelijk een schitterend land.’ [CT]

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?