Terug naar overzicht

Studenten maken oefenrampen mee

De spoortunnel in Best was afgelopen weekend al het toneel van een groots opgezette rampenoefening. Morgen gaan weer een aantal IV-studenten op pad als figurant om in het stadion van voetbalclub VVV een calamiteit mee te maken. Daar loopt een Avansstudent stage om de geënsceneerde ramp in goede banen te leiden.

Organisatie bij crisis

De grote oefening in Best was een mooie testcase voor de hulpdiensten. Vierdejaars Renald van Dijk was erbij als stagiair van de brandweer. ‘Het was een extraatje dat dit tijdens mijn stage viel. Ik hoefde er niet heen, maar ik heb zelf het initiatief genomen om te gaan kijken.’ Hij hield als waarnemer in de gaten wat er achter de schermen gebeurde. ‘Het was nuttig om te zien hoe het overleg in zo’n situatie werkt en hoe de organisatie bij een crisis gaat.’

Onder de omstanders werden folders uitgedeeld, waarin uitgelegd werd dat het om een rampenoefening ging. ‘Dat wist iedereen, maar het is erg realistisch. De drang om mensen te gaan helpen had ik niet, ik kon beter niet in de weg gaan lopen.’

Extra eenheden

Docent Jack Bergman keek als trainee mee met Defensie. Hij volgde de situatie van een afstandje vanuit de kazerne in Vught. ‘Defensie speelt alleen op de achtergrond mee en komt alleen in actie als de reguliere hulpdiensten ontlast moeten worden. Zoals bij de inzet van extra eenheden voor bewaking en beveiliging’, legt hij uit. ‘Maar het is wel belangrijk om mee te trainen. Je test hoe het met de communicatie zit en stemt veel op elkaar af.’

Dat studenten zich als figurant aanmelden via Blackboard, bijvoorbeeld om een verslag te schrijven voor hun individuele leerlijn, juicht hij toe. ‘Zo doen ze ervaring op in het organiseren van een dergelijke oefening.’ [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?