Terug naar overzicht

Studeren voor striptekenaar

S1ngle-tekenaar Hanco Kolk van wordt gastdocent op de opleiding. Kolk en zijn collega Jean Marie van Tol – bedenker van Fokke & Sukke – uitten vorig jaar de kritiek dat het maken van cartoons bij geen enkele kunstopleiding te leren valt.

‘We hadden al plannen voor een dergelijke afstudeerrichting maar hun verzoek heeft dit met zeker een jaar versneld’, zegt Wilhelm Weitkamp, directeur Art and Design van de kunstacademie, op de site nu.nl.

Lagere cultuur

Frankrijk en België hebben al bekostigde opleidingen tot striptekenaar, in Nederland zijn die er nog niet. ‘Strips werden voorheen in ons land als lagere cultuur gezien. Dat is aan het veranderen’, meldt de directeur. Hij rekent op jaarlijks tien studenten die voor de afstudeerrichting kiezen.

‘Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om informatie in stripvorm aan te bieden’, stelt Weitkamp. In vliegtuigen zijn de veiligheidsinstructies als een strip getekend en Google gebruikt het om nieuwe software uit te leggen. Ook kan de stripvorm volgens hem een uitweg bieden bij onderzoeken waarin fotografie niet mogelijk is. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?