Terug naar overzicht

Tijd leren maken voor ontspanning

‘Jarenlang heb ik op yoga gezeten. Ik ben ermee gestopt, omdat ik er geen tijd meer voor had.’ Monique Schaap, eerstejaars deeltijdstudent Management, Economie en Recht (MER), kijkt beschaamd. ‘Nu ga ik weer een poging doen. Het is zo druk door mijn studie en mijn werk bij Schouten en Nelissen.’

De opkomst was prima; bijna alle dertig plaatsen van de workshop waren bezet. De studenten kwamen af op een bijeenkomst die beloofde te helpen om de balans tussen stress en ontspanning te herstellen. Deze was georganiseerd door het Stiltegebied en het Powerplatform van Avans. Een lezing van psycholoog Hans Gijsen werd gevolgd door een meditatie.

Tips

‘Ik had niet verwacht dat we gingen mediteren’, zegt Leyla Kalender, derdejaars Maatschappelijk Werk. ‘Ik dacht dat we wat tips kregen. Dit klinkt wat zweverig, maar je komt wel tot jezelf.’ Ze zag de aankondiging op Blackboard en is achteraf blij dat ze erbij was. ‘Deze winter zat ik een beetje in een dip en wist niet meer hoe ik met school verder moest. Ik moest meer tijd voor mezelf nemen. Hiermee kan dat.’

Student Thymon van Wasbeek is derdejaars MER. ‘Ik wil leren om meer te ontspannen en heb moeite om tot rust te komen.’ De extra tijd die hij nodig heeft om al zijn werk in te plannen, kan hij moeilijk vinden. ‘Hier zie je hoe je alles een beetje kunt loslaten. Dat soort momenten moet ik vaker durven nemen.’

Klankschaal

De lezing ging vooral over de geschiedenis van mindfullness, een vorm van meditatie om tot rust te komen. Dorle Lommatzsch leidde de meditatie. De studenten moesten concentreren op hun ademhaling, waarna Lommatzsch op een klankschaal sloeg om ze terug te halen naar het heden. ‘Je moet je volle aandacht hebben in het hier en nu, met al je zintuigen, gevoelens en gedachten.’

Ze ziet de aandacht voor haar meditaties de laatste jaren toenemen. ‘Er is zoveel stress in de wereld’, verklaart Lommatzsch de oorzaak. De sessie op Avans verliep volgens haar prima. ‘Dit is een eenvoudige methode om weer helemaal bij jezelf te komen. In deze groep werkte het goed. Het samenzijn versterkt het besef waar je mee bezig bent.’ [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?