Terug naar overzicht

Tweede leven Avansstudent na celstraf

Weinig mensen van zijn leeftijd kennen al een geschiedenis zoals hij. Google op de naam Michel Spekkers en je vindt termen als ‘fraudeur’ en zelfs het enigszins vleiende ‘meesteroplichter’.

Na 21 maanden in een gevangenis in Houston, Texas en daarna ook nog eens zeven maanden in Nederland te hebben vastgezeten, probeert Spekkers daarna met de studie Bedrijfskundige Informatica de draad weer op te pakken.

In december won hij een prijsvraag van de overheid. Spekkers won 25.000 euro om zijn initiatief jijendeoverheid.nl, een interactieve website, op te zetten. ‘Mijn doel is om data van alle 1600 overheden te bundelen. Zowel ambtenaren als burgers kunnen er terecht om informatie te vinden en te kijken hoe dingen bij andere gemeenten zijn geregeld.’

Strafblad

Spekkers steekt zoveel tijd in het project en zijn eigen bedrijf ConExq – dat voorlichting geeft aan jonge delinquenten – dat hij zijn studie niet langer kan volhouden en op het punt staat om zich uit te schrijven. ‘Ik ben meer van de praktijk, zoek steeds nieuwe projecten. Bovendien is het ook na een studie nog erg moeilijk om een baan te krijgen met mijn strafblad.’

Hij wil Avans wel bij zijn project betrekken. ‘Ik kan zorgen voor stageplekken en groepsprojecten in de toekomst.’ Het project loopt tot 2010, de universiteit van Groningen helpt hem al met onderzoek en het opzetten van de site. ‘Het irriteert me al langer dat de overheid zoveel geld uitgeeft aan e-participatie, maar dat het niet gelukt is om dat op gang te brengen.’

Overwinning

Het was voor hem een overwinning dat het ministerie op de hoogte was van zijn verleden, maar dat hij toch gewoon mocht starten met zijn project. Als voormalig oplichter, belde het Tros-programma Opgelicht hem toch maar even op, toen hij die 25.000 euro had gewonnen. Het programma maakte in het verleden drie keer een uitzending over Spekkers, toen hij tonnen opstreek met een louche internetwinkel.

Maar het geld is gereserveerd voor het project. Spekkers’ geld wordt nog steeds voor hem beheerd. Spekkers wil verder, maar hij weet dat de maatschappij niet erg happig is op ex-delinquenten. Daarom geeft hij nu voorlichting aan jongeren om ze op het rechte pad te helpen. ‘Het is flink stom om de criminaliteit in te gaan’, zegt hij nu.

Dat inzicht heeft Spekkers op hardhandige wijze geleerd in een smerige Texaanse cel. Het verhaal van zijn misdaden, zijn gevangenschap en zijn leven daarna lees je in Punt09. [EvG]

Uitzendingen van Tros Opgelicht met Michel Spekkers:

Februari 2004 (Minuut 6:20)
http://cgi.omroep.nl/cgi-(…)icht/bb.20040207.asf
April 2004 (Minuut 21:33)
http://cgi.omroep.nl/cgi-(…)icht/bb.20040424.asf
November 2005 (Minuut 01:32)
http://cgi.omroep.nl/cgi-(…)icht/bb.20051115.asf

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?