Terug naar overzicht

‘Dit kun je als docent niet alleen’

Lichte kritiek was er van een aantal docenten op de informatievoorziening. Verschillende mensen gaven aan dat ze de site onduidelijk vonden en het programmaboekje ‘te cryptisch’. En, pech voor de vele mediagebruikers: de internetverbinding lag er vandaag geregeld uit.

'Learning mall'

Lisette Selten, docent aan de Academie voor Marketing in Den Bosch was onder de indruk van de lezing van Wim Veen. ‘Maar het vergt een compleet andere manier van lesgeven.’ Professor Veen van de Technische Universiteit van Delft, een van de sprekers op de onderwijsdag,  vindt dat de school een ‘learning mall’ zou moeten zijn. Daar vinden studenten zelf hun weg, kunnen ze kiezen uit uitdagende opdrachten en krijgen ze interactieve lessen met inzet van digitale middelen.

‘Dit kun je als docent niet alleen. Deze dag had van mij wel een week mogen duren. Zodat je kunt leren hoe je dat moet aanpakken’, zegt Selten. Haar collega Erica de Werd:  ‘Hoe maak je filmpjes voor in je lessen? Ik weet alleen hoe je een Powerpoint-presentatie kunt maken.’ ‘We gebruiken wel een smartboard, maar eigenlijk als gewoon bord’, zegt Manous van Westelaken, ook docent bij de Academie voor Marketing.

Ook andere docenten reageerden dat ze verrast waren over wat er bij Avans – en met name bij het Leer- en Innovatiecentrum (LIC) – allemaal al is ontwikkeld aan digitale en interactieve lesmethoden. Nu de kennisdeling nog. En workshops, om de technieken eigen te maken.  ‘Ik wil verdieping, dit moet nu massaal de academies in’, vindt Van Selten. Samen met haar collega’s worden meteen plannen gemaakt over hoe je dat kunt aanpakken.

Klassikaal les

Jan Barendregt, docent bij de Academie voor Technologie en Management en al meer dan 25 jaar in het vak, onderschrijft ook het belang om mee te gaan met de leefwereld van de jeugd. Hij geeft nu nog vooral klassikaal les. ‘Maar ik kan me voorstellen dat ik bepaalde digitale middelen gebruik om bijvoorbeeld rekentechnieken beter uit te kunnen leggen.  En ik zag laatst een leuk Youtubefimpje van crashende hijskranten, dat wil ik ook eens gaan gebruiken.’

Maar volledig digitaal onderwijs, daar ziet zijn collega Ben van Meulenbroek geen brood in. ‘Als je voor de klas staat neem je studenten stap voor stap mee in de materie.’ Hij vindt dat het op deze dag eigenlijk teveel over het ‘hoe’ ging en te weinig over de inhoud.  ‘Dat zie je in het onderwijs zo vaak de afgelopen tien jaar’, vindt Van Meulenbroek. ‘Studenten klagen bij ons niet over het ‘hoe’, maar over dat ze te weinig contacturen met docenten hebben.’

Opkomst

De opkomst voor de dag was hoog, meer dan duizend man. Bij de opening in de Holland Casinozaal zat de zaal vol. Bij de afsluiting rond half vier, was daar nog een derde van over.

Bestuurder Marja Kamsma sloot de dag af. Ze zei blij te zijn met de hoge opkomst en stak de bezoekers nog een hart onder de riem, referend aan een filmpje het Youtubefimpje ‘Did you know’.  ‘Hoe snel het ook gaat, hoeveel er ook verandert, mensen worden nog altijd gelukkig om dezelfde dingen en hebben verdriet om dezelfde dingen.’ [PM]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?