Terug naar overzicht

Hogeschool Windesheim verovert de polder

Windesheim neemt het stokje over van de HvA. Die wist haar Almeerse dependance niet staande te houden en verdwijnt dit jaar uit de polder. ‘Flevoland is een apart gebied’, weet ook bestuurslid Hein Dijkstra: ‘Studenten zijn het gewend om voor hun opleiding naar een andere plek te moeten gaan: snoeptrommel Amsterdam staat om de hoek.”’

Gratis woonruimte en baangarantie?

Wil ze met Amsterdam kunnen concurreren, dan zal de nieuwe hogeschool iets extra moeten bieden. Hogeschoolkrant Hskwin speculeert over gratis woonruimte en een baangarantie om studenten over de streep te trekken, maar Dijkstra relativeert de geruchten: ‘We denken niet aan gratis, maar aan goedkope huisvesting en aan een baangarantie tijdens de studie. We willen ervoor zorgen dat studenten een deel van hun competenties binnen het bedrijfsleven kunnen halen.’

‘Windesheim Flevoland’ moet een topinstituut worden, met een accent op ondernemerschap, ruimte en water. En dat kost geld: vooraf wil de hogeschool van de provincie, gemeenten en rijksoverheid een garantie voor 69 miljoen euro, en van het ministerie een vrijbrief voor veertig nieuwe opleidingen. Welke dat zijn, staat nog niet vast. ‘Alleen voor de eerste dertien werden al licenties aangevraagd, de rest volgt daarna’, zegt Dijkstra. ‘Maar dit is geen loven en bieden: ik wil de garantie dat ik op lange termijn een assortiment heb waarmee ik uit de voeten kan.’

Stapsgewijs

Alles of niets dus. Als er voor 1 juli geen zekerheid is, schuiven de plannen een jaar op. Komen de garanties er wel, dan vallen de vier Almeerse opleidingen van de HvA – small business, informatica, ondernemen, innovatie & techniek en een pabo – per 1 september onder de paraplu van de nieuwe hogeschool. Stapsgewijs worden daar nog 28 nieuwe voltijd-opleidingen aan toegevoegd.

In Lelystad heeft de hogeschool op dit moment één voltijdopleiding – commerciële economie – en een deeltijdopleiding – sociaal pedagogische hulpverlening. Commerciële economie verdwijnt, maar er komen een stuk of negen nieuwe duale opleidingen voor in de plaats. [IB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?