Terug naar overzicht

‘Spieken is juist heel efficiënt’

Individuele tentamens waarbij de tafels in rijen staan, zodat studenten niet kunnen spieken, zijn echt niet meer van deze tijd, zegt Veen op de Onderwijsdag van Avans. ‘Spieken is juist heel efficiënt. Kijk maar naar grote bedrijven zoals IBM, daar doen ze niet anders.’ Studenten hoeven niet alles zelf te weten. Als ze een probleem moeten oplossen, bellen ze vrienden of zoeken ze op internet. Ze delen het met anderen. Dat is volgens Veen de toekomst van het onderwijs.

Digitaal leren is communiceren. Studenten geven zelf betekenis aan informatie. Die zoeken ze zelf bij elkaar, op internet of uit de hoofden van mensen. ‘Als je studenten vraagt om hun mobieltje tijdens de les uit te zetten, is dat dus eigenlijk of je ze amputeert’, zegt Veen. ‘Problemen worden opgelost in hun eigen netwerk.’

Docenten krijgen een andere rol. Ze zijn choreograaf van de studenten, door ze uitdagende opdrachten te geven. Ze volgen (online) discussies en pikken daar de goede ideeën uit. Docenten zijn inspirators, innovators, maar ze kunnen studenten ook helpen bij het verwerkelijken van hun ideeën. Bovendien houden ze in de gaten wat de markt van studenten vraagt en ontdekken ze verborgen talenten. [SW]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?