Terug naar overzicht

Verbouwing: Den Bosch is prioriteit

‘Daar beginnen we mee’, maakt Marja Kamsma, lid van de Raad van Bestuur, bekend. Eén of twee gangen, ook wel ‘lobben’, van het gebouw worden verlengd richting de tuin. ‘Het is nog niet zeker of dat er één of twee worden. Dat ligt eraan of er een groot prijsverschil tussen zit. Als dat zo is beginnen we met één lob.’

Voor de kunstacademie en de Lovensdijkstraat is nog geen planning rondom de huisvesting. ‘Den Bosch heeft nu de eerste prioriteit.’

Tekeningen klaar

De tekeningen voor de Bossche uitbreiding liggen al klaar. Die zijn gemaakt door bureau RAU, toen dat bezig was met de mogelijke nieuwbouw voor de Bossche kunstacademie. ‘Het voorlopige ontwerp is al gemaakt. We gaan nu nog één keer het huidige Programma van Eisen tegen het licht houden, kijken of we het op sommige punten moeten herzien. Daarna gaan we het aanbesteden’, aldus Kamsma.

De noodlokalen in de tuin van het gebouw kunnen voorlopig ook nog soelaas bieden aan de krapte in Den Bosch. Kamsma: ‘Er is een vergunning voor vijf jaar. Hoe lang ze blijven staan, kan ik nog niet zeggen. Maar voorlopig komen ze nog goed uit. Zijn ze overbodig, dan breken we ze af.

Techniekhal

Voor de Bossche techniekhal komt ook een Programma van Eisen, maar niet per se voor de zomer. ‘Dat is een fors oppervlak. Ontzettend groot gezien de moderniseringen in het technisch onderwijs.’

Kamsma denkt dat er in de nabije toekomst meer instructies virtueel worden gegeven, met behulp van internet. 'Die vorm van kennisoverdracht blijft beter hangen dan zelf proefjes doen. Dan is er minder oppervlak voor de werkplaatsen nodig.’

Bovendien starten in Den Bosch een aantal nieuwe opleidingen, zoals Communication and Multimedia Design. ‘Daarom moeten we met elkaar goed kijken naar de oppervlakte die er is.’ [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?