Terug naar overzicht

Warme broodjes en duurzaamheid

‘We hebben bewust gekozen voor kleine tafels voor vier personen. Dat maakt het contact sterker’, vertelt docent Simone Deckers. Docenten en ondernemers waren klokslag 8.00 uur al druk in gesprek aan de ontbijttafels op Avans. De zeven tafels in het Grand Café zaten allemaal vol. ‘Nu hebben we het ook over andere dingen dan alleen stages.’

Niet minder chocola, wel goedkoper

Docent Arno Jongeling en een productmanager van Mars Nederland hebben het al snel over de onvermijdelijke kredietcrisis. ‘Het is niet zo dat mensen minder chocolade eten, maar wel goedkopere’, merkt hij. Tijdens het eten van de warme croissantjes en harde broodjes worden oude contacten aangesterkt en nieuwe aangeknoopt.

Monique Jansen, milieumanager bij Ricoh Nederland, hield een presentatie over wat haar werk inhoudt. ‘Aan de elektrische apparaten die wij maken, zit milieuwetgeving vast. Ook zijn we verantwoordelijk voor het restafval. Daar ben ik voor aangesteld.’

Ze probeerde de aanwezige managers te laten zien dat aan het milieu denken goed is voor het imago van je bedrijf én ook winst kan opleveren. ‘Denk aan dubbelzijdig printen, wie doet dat hier?’ Op een paar reacties na, bleef de zaal vrij stilletjes.

Tien miljoen voor Ivoorkust

Jansen wilde weten hoe de zaal met duurzaamheid bezig was en gaf tips. Het onderwerp komt in veel aspecten van een bedrijf terug, bij arbeidsomstandigheden en het selecteren van leveranciers bijvoorbeeld. De manager van Mars bleek daar al iets aan te doen. ‘Ons voornaamste ingrediënt is cacao. Daarom besteden we elk jaar tien miljoen dollar aan Ivoorkust, om die mensen een beter leven te bieden.’

Het volgende ondernemersontbijt is op 25 juni, dan spreekt een oud-minister. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?