Terug naar overzicht

Discussie over winterwerkweek Fysio

Wintersport en oefeningen

De winterwerkweek wordt al twintig jaar georganiseerd. Tweedejaarsstudenten Fysiotherapie vertrekken elk jaar in januari naar de sneeuw in Oostenrijk voor veel wintersport en wat fysiotherapeutische oefeningen. Vorig jaar kwam er een kink in de kabel. De winterwerkweek, altijd georganiseerd onder de vlag van Avans, kon vanwege risico’s en een te zware belasting op de organisatie, niet meer doorgaan.

Docenten namen het initiatief om toch richting de sneeuw te gaan onder de noemer van een stichting. Nu moet er definitief besloten worden: op welke manier wordt er doorgegaan met deze week?

Geen onderwijsactviteit

Engelien Calis, directeur van AGZ, was tijdens de vergadering duidelijk. ‘De week is op dit moment geen onderwijsactiviteit. Als de week door gaat, moet deze worden ingebouwd in het onderwijs.’

Als de week inderdaad wordt ingebouwd in het onderwijs is het onmogelijk om dat voor het volgende collegejaar te realiseren, heeft de curriculumcommissie al aangegeven. Dat zou pas mogelijk zijn in 2010/2011.

EHBO en wondverbinding

Twan Zopfi, docent Fysiotherapie, ging zelf als student mee met de week en heeft er goede herinneringen aan. ‘Mijn ideaal is om de week AGZ-breed in te voeren. Met onderwijsinhoud zoals EHBO en wondverbinding.’

Voorzitter van de academieraad Ab Bobbink was duidelijk over het vervolg van de week. ‘Niet doen, want het is geen onderwijs. En als er onderwijsactiviteiten gegeven worden kan dat ook hier. Daar hoef je niet voor op wintersport. De week is vast heel gezellig, maar dat kan ook tijdens een vakantieweek.’

Goede herinneringen

Docent Fysiotherapie, Joop de Looff zat met twee petten op. Als organisator en voorstander van de winterwerkweek en als lid van de raad. ‘We kunnen alle risico’s afdekken. Er is bewezen dat degenen die de week hebben meegemaakt daar alleen maar goede herinneringen aan hebben. Niet alleen cognitieve vaardigheden zijn belangrijk. De groep komt dichter bij elkaar.’

De academieraad kwam er gisteren niet uit. De discussie is doorgeschoven naar de volgende vergadering op 24 juni waarin de raad een advies zal opstellen. [MK]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?