Terug naar overzicht

Jazz in Breda

Op de 39e editie van het festival staan daarom enkele bands bestaande uit een nieuwe generatie jazzmuzikanten. ‘Bijvoorbeeld de Zweedse band Spicy Advice Ragtime. En uit Breda zelf de Swing Youngsters. Die band is speciaal bij elkaar gekomen voor het festival en bestaat uit net afgestudeerde musici’, vertelt Kompier.

Nergens zoveel jongeren op een jazzfestival

Volgens de organisator is de grote verscheidenheid onder de bezoekers een van de dingen die het Breda Jazzfestival zo bijzonder maakt. ‘In Nederland zie je nergens zoveel jongeren op een jazzfestival.’

Het evenement heeft een brede programmering. ‘We proberen overdag muziek te brengen die toegankelijk is voor het hele gezin. In de avond bouwen we dat om en gaat het volume wat omhoog.’

Soul en funk

‘Wat veel mensen vergeten zijn, is dat soul en funk ook voortkomen uit jazz. Die stromingen zie je dan ook terug binnen het festival.’ Kompier denkt dat het brede publiek ook zeker aan haar trekken zal komen. ‘Neem het optreden van de Ella Fitzgerald tribute band. Of je nu veertig of twintig bent of alle zangeressen worden nog steeds door haar beïnvloed.’

Avans is dit jaar voor de eerste keer sponsor van het festival. Het Avans podium staat op het kerkplein. ‘Daar spelen vooral bluesbands. Altijd een enorme trekker op het festival’, zegt Kompier. ‘Er zijn zoveel acts en podia. Laat je verrassen zou ik iedereen willen aanraden.’

Het Breda Jazzfestival is van 21 tot en met 24 mei in de binnenstad van Breda. Kijk op www.bredajazzfestival.nl voor meer informatie. [AR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?