Terug naar overzicht

Lector start met zwaarden en champagne

Het lectoraat van Avans gaat samen met het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam onderzoeken hoe diagnoses door fysiotherapeuten gesteld worden. Patiënten en therapeuten worden benaderd om vragenlijsten hierover in te vullen.

Zwaard in de hand

Nadat de nieuwe lector het contract had ondertekend, vlogen de kurken en de champagne door de Tilburgse vergaderruimte. Een sabreur liet het feestvarken een champagnefles ontkurken met een sabel. Verhagen leek wat onwennig met het zwaard in de hand, maar het zenuwachtige lachje was nergens voor nodig. Het ontkurken verliep voorspoedig.

Frans van Kalmthout, voorzitter van de Raad van Bestuur van Avans, noemde Arianne Verhagen de ‘ideale lector’ om dit onderzoek te doen. Zelf is Verhagen ook werkzaam geweest als fysiotherapeut. ‘Ze kan diep in de huid kruipen van de beroepsbeoefenaar en dat vertalen naar onderzoeksthema’s. Bovendien kan ze de dagelijkse dilemma’s en verantwoordelijkheden vertalen naar het onderwijs.’

Naar buiten treden

Het lectoraat van de Academie voor Gezondheidszorg was nodig volgens Van Kalmthout. ‘De kwaliteit en omvang van de academie zijn de afgelopen drie jaar ontwikkeld. Maar de academie was nog in zichzelf gekeerd. Op deze manier kan de academie met trots en zelfbewustzijn naar buiten treden.’

Verhagen vertelde dat ze hoopt dat de resultaten van haar onderzoek direct in de praktijk gebruikt gaan worden door de fysiotherapeuten. Patrick Bindels van het Erasmus Medisch Centrum was verguld met de samenwerking. ‘We onderbouwen steeds meer wat we in de praktijk doen. In toenemende mate is er samenwerking tussen huisartsen en fysiotherapeuten. Op patiëntniveau, en nu ook in onderzoeken.’ [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?