Terug naar overzicht

Student ontwerpt tweede Bossche draak

Vijf studenten aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving|St. Joost in Den Bosch kregen de opdracht een beeld te maken voor de Bossche wijk. Het ontwerp van Noort, derdejaars Beeldende Kunst, sprak de bewoners het meest aan en gaat gerealiseerd worden. ‘Het is een enorme kans om een kunstwerk van jezelf in een openbare ruimte te creëren.’

Bewaker van de wijk

Noort wilde een bestaand beeld gebruiken dat een gevoel oproept. ‘De draak is een beeldmerk met uitstraling, het vangt je blik als je erlangs rijdt.’ Zijn versie moet een baken zijn voor de wijk. Daarom wordt de draak verlicht, als een soort vuurtoren. ‘In de mythologie is de draak een bewaker. Hij waakt over de wijk. Hij houdt in mijn beeld een spiegel vast, zo reflecteert hij de wijk.’

Hufterproof

Het beeld moet betrokkenheid en saamhorigheid scheppen bij de bewoners. ‘Het is een echte arbeiderswijk. Het beeld moet ook hufterproof zijn. Dat is iets waar je op school normaal gesproken niet over na hoeft te denken.’

Eigenlijk schildert hij vooral. De juiste materialen vinden wordt dus nog een kunst op zich. ‘Iemand die beelden voor de Efteling maakt, komt mij advies geven. De kunststof waar mijn draak van gemaakt wordt, moet het licht dat erop schijnt reflecteren. De sokkel wordt van beton.’

Tien meter

Hoe het nu verder gaat, weet Noort zelf ook niet. ‘Het is voor mij de eerste keer dat ik zoiets ga maken. We gaan eerst overleggen over waar het beeld komt te staan.’ Het wordt bovendien even hoog als de originele draak bij het station: tien meter. ‘Het moet geen klein broertje van de oude draak worden.’ [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?