Terug naar overzicht

Universitaire pabo ’te academisch’

Een tegenvaller, geeft initiatiefnemer Theo Wubbels toe. ‘Ondanks uitgebreide gesprekken en een strenge selectie zijn we er blijkbaar niet in geslaagd de mensen eruit te vissen die wél komen voor een universitair diploma, maar niet voor een universitaire inhoud’, zegt hij in Trouw. De meeste afvallers stapten over naar de pabo: eenzelfde opleiding, maar dan op hbo-niveau.

Opleidingsplaatsen

De Academische lerarenopleiding primair onderwijs, of Alpo, is een gezamenlijk initiatief van de Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht. Er zou veel vraag zijn naar universitair geschoolde basisschoolleraren en ook scholieren zagen de academische pabo wel zitten. Voor de vijftig opleidingsplaatsen meldden zich ruim 120 studenten aan. Van die vijftig zijn er nog 39 over.

In Trouw relativeert Wubbels de cijfers: ‘Bij universitaire opleidingen is het gebruikelijk dat ongeveer 35 procent van de studenten na het eerste jaar stopt. We zitten dus nog goed, met 'maar' 22 procent.’

Programma niet aanpassen

En toch: de meeste universitaire opleidingen kennen, anders dan Alpo, geen strenge selectie. Wubbels ziet echter geen reden om het programma aan te passen: ‘We kunnen het universitaire deel meer praktijkgericht maken, maar de bedoeling van de opleiding houden we zeker overeind.’ Ook dit jaar is er veel belangstelling. Meer dan tweehonderd scholieren zouden zich al hebben aangemeld. [IB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?