Terug naar overzicht

Xplora-medewerker wint reis en 500 euro

Het gaat om het IFLA-congres in Milaan, waar de landelijke bibliotheekorganisaties samenkomen. Vijf jonge informatiemedewerkers uit Nederland kregen afgelopen maand op de Madurodamconferentie in Den Haag een beurs voor dat bezoek én een bedrag van vijfhonderd euro. Liefsoens was er één van.

Internationale vakgenoten

De opdracht was om het belang aan te geven van deelname aan internationale bijeenkomsten. Twaalf deelnemers aan de prijsvraag schreven hierover een gemotiveerde brief en vijf ervan wonnen de prijs. ‘Het is leuk om van anderen te horen wat ze doen en kennis te delen in het vakgebied. Zo krijg ik ook een kijkje in de universiteitsbibliotheek van Milaan’, zegt Liefsoens.

Ze was naar haar weten de enige van Xplora die aan de prijsvraag meedeed. ‘Mijn collega Wilma Hoedemakers had me opgegeven. Ze vond het wel bij me passen’, vertelt Liefsoens. Ze zit bij de ‘biblio bloggers sphere’, een netwerk van informatiemedewerkers. ‘Dat doe ik sinds 2006 en voor mijn scriptie over informatievaardigheden heb ik daar veel aan gehad. Je ziet veel over projecten waar mensen mee bezig zijn, zoals digitale bibliotheken.’ 

Bieb 2.0

Zelf is Liefsoens al helemaal ‘web 2.0’. ‘Er is ook een fenomeen ‘bieb 2.0’, waarin de nieuwe webontwikkelingen gebruikt worden in mijn vakgebied. Zo kunnen mensen recensies van boeken toevoegen in de catalogus, zodat die interactief wordt.’

Het samenwerken met docenten en studenten op Avans vindt ze het leukst. ‘Hun vragen te beantwoorden en ze op weg helpen. Ik geef ook workshops over RSS en help studenten te leren waar ze informatie vandaan kunnen halen.’

Naast Liefsoens wonnen ook bibliothecarissen uit onder andere Leiden en Amsterdam de prijs. Het IFLA ‘World Library and Information Congress’ is van zaterdag 23 tot en met donderdag 27 augustus in Milaan. ‘In het programma heb ik alles aangestreept wat interessant is, maar dat is teveel. Soms zijn er drie interessante onderwerpen tegelijk. En ik wil ook één dag een citytrip door Milaan maken.’

De Italiaanse reis van Liefsoens is te volgen via haar weblog. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?